WAT BEWEEGT ZE?!

De kracht van luisteren naar verhalen uit de onderstroom in communicatie en transitie

Een training in de kunst van storylistening

Heb je inzicht nodig in wat mensen beweegt of juist op hun plek houdt in een organisatie of in hun werk? Om interventies te ontwikkelen die wél werken en transities soepeler laten verlopen? Of wil je content kunnen creëren die ráákt? De training Wat beweegt ze?! geeft je dat haarscherpe inzicht én helpt je om inspirerende, authentieke verhalen op het spoor te komen.

Tijdens een live dag op 7 december én een halve online dag op 15 december krijg je alle handvatten om andere vragen te stellen, anders te luisteren, mensen ‘op verhaal te laten komen’ en in die verhalen patronen te ontdekken die de weg naar beweging wijzen.

Zo hoeft verandering of transitie geen onnodige weerstand meer op te roepen. En hoef je nooit meer om ijzersterke en geloofwaardige content verlegen te zitten.

Wat leer je? 
 • Je krijgt inzicht in wat een verhaal is en waarom en hoe verhalen werken.
 • Je leert anderen én jezelf op verhaal te laten komen.
 • Je leert hoe je deze verhalen gericht verzamelt, hun betekenis doorgrondt en kunt doorvertalen naar inspirerende content
 • En je leert patronen in deze verhalen te ontdekken. Want of je ze nu verzamelt als content om voor inzicht: de patronen in een verzameling verhalen laten altijd zien hoe mensen een bepaalde situatie ervaren en wat er dus nodig is om beweging te creëren en een transitie soepeler te laten verlopen.

Tijdens de live dag gaan we aan de slag met theorie en praktische oefeningen. Daarna ga je aan de hand van een opdracht zelf aan de slag in jouw eigen werkpraktijk. De ervaringen die je daarbij opdoet, bespreken we op 15 december met elkaar.

Wat is het concrete resultaat?
 • Afhankelijk van je rol kun je organisatievraagstukken anders bekijken en mensen gemakkelijker mee nemen in een beweging of content schrijven die raakt en aankomt.
 • Je kunt je eigen verhaal aansprekend over het voetlicht brengen en je zo steviger met anderen verbinden.
 • Je kunt verhalen inzetten in interne/externe communicatie en dialoog.
 • Je kunt betekenisgeven met verhalen, bijvoorbeeld om kernwaarden, visies en andere abstracties te laden.
 • Je vergroot je effectiviteit door zichtbaar te kunnen maken wat voor anderen vaak verborgen blijft.
Voor wie is deze training?

Deze training is speciaal voor

 • communicatieprofessionals en contentmanagers die verhalen willen inzetten in interne en externe communicatie;
 • consultants en veranderaars die willen voorkomen dat transities vastlopen of vertragen en verhalen willen inzetten om te veranderen vanuit verbinding;
 • HR-managers en coaches die hun organisaties, leiders of coachees een spiegel willen kunnen voorhouden die toont wat er nodig is om beweging te creëren.

En… hoewel de training deze keer in België wordt gehouden, ben je als Nederlander natuurlijk evengoed welkom…

Hoe is de training opgezet? 

De eerste trainingsdag wordt live gegeven, de tweede bijeenkomst is online. Tussen de eerste en de tweede bijeenkomst werk je aan een opdracht die aansluit op jouw werk.

 • Tijdens de eerste, hele trainingsdag maak je kennis met de theorie van werken met persoonlijke, authentieke en geloofwaardige verhalen. We laten je voorbeelden zien, wisselen ervaringen uit en we doen veel oefeningen. Want uiteindelijk is dit vooral een vaardigheidstraining.
 • Tijdens de tweede (online) ontmoeting bespreken we de ervaringen die je hebt opgedaan, met elkaar. We geven elkaar bruikbare feedback en tips en we maken een verdiepingsslag: wat kun je nu heel concreet gaan doen met de verhalen die je hebt opgehaald en hoe/wanneer zou je nog veel meer verhalen kunnen ophalen?

Veelgestelde vragen

Hoe groot is de trainingsgroep?

In deze training draait het echt om jouw praktijk. We gaan dus flink aan de slag. Daardoor is de groepsgrootte maximaal 10 deelnemers.

Zijn er meer deelnemers in je organisatie geïnteresseerd? Kom samen! Dat scheelt mooi in de kosten!

Kan ik deze training volgen als ik nog nooit met storytelling heb gewerkt?

Ja, dat kan prima. Je maakt kennis met verhaaltheorie, krijgt aansprekende voorbeelden te zien én we gaan direct praktisch aan de slag.

Is deze training gecertificeerd?

Voor deze training kun je een deelnamecertificaat krijgen.

Hoeveel tijdsinvestering vraagt deze training?

 • Er is een hele trainingsdag in Mechelen (B) op 7 december van 9.30 – 16.30 uur
 • Er is een halve online dag, waarin we de tussentijdse opdrachten met elkaar bespreken en een verdiepingsslag maken. De online ontmoeting gaat via Teams en is van 9.30 – 12 uur op 15 december.
 • Je werkt aan een tussentijdse opdracht die je ongeveer 2-4 uur aan tijd kost. Deze opdracht kun je naadloos laten aansluiten op jouw werk, waardoor je die niet als ‘extra’ tijdsinvestering hoeft te ervaren.

Praktische informatie

Data najaar 2023: 7 december (live dag) en 15 november (online, ochtend)
Opzet:

 • hele trainingsdag: van 9.30 – 16.30 uur 
 • tussentijdse opdracht.  
 • online terugkomsessie: via Teams, van 9.30 – 12 uur

Trainer/begeleider: Annet Scheringa (TheStoryConnection), Lili Matthijs (Different Views)

Plaats: Mechelen, België

Kosten:

 • € 695,00 
 • € 595,00 wanneer je op 31 maart hebt deelgenomen aan het Eerste Belgisch/Nederlandse Storytelling & Storylistening congres.
 • Wanneer je samen met een collega, partner, vriend(in) komt, betaalt de 2 persoon slechts € 495,00.

Kosten zijn inclusief werkmateriaal, een exemplaar van het boek Storylistening, organiseer de onderstroom en krijg medewerkers mee (Scheringa/Beemster, 2020), koffie, thee, lekkers en lunch. Kosten zijn exclusief BTW (21%).

Wie geven de training?

De training wordt verzorgd door Annet Scheringa van TheStoryConnection en Lili Matthijs van Different Views.

Annet is StoryPractitioner en schreef vier boeken over de kracht van verhalen in organisaties, waaronder Storylistening, organiseer de onderstroom en krijg medewerkers mee (Business Contact 2020). Dit boek stond op de shortlist als managementboek van het jaar 2021.

Lili heeft jarenlange ervaring als trainer en coach, is gecertificeerd StoryPractitioner en helpt mensen en organisaties in transitie door de kracht van verhalen in te zetten.

Samen organiseerden zij op 31 maart van dit jaar samen het Eerste Belgisch/Nederlandse Storytelling & Storylistening congres.