Tijdens de training The art of storylistening/Zelf(standig) aan de slag met verhalen maak je kennis met de methodiek storytelling, die begint met storylistening. Je leert anders te luisteren, andere vragen te stellen, andere gesprekken te voeren; je leert precies hoe je verhalen gericht verzamelt, hun betekenis doorgrondt en vertaalt naar interventies of content die weten te ráken. De training geeft antwoord op de vraag: Verhalen, luisteren … en dan?
 • Leer anders te luisteren, andere vragen te stellen, andere gesprekken te voerren.
 • Maak kennis met wat een verhaal is en met eeuwenoude verhaalthema’s.
 • Breng anderen én jezelf op verhaal.
 • Verzamel verhalen om inzicht te krijgen wat er speelt.
 • Kom content op het spoor die mensen ráákt.
 • Leer werken met een verhalenweb om grip te krijgen op verhalen
 • Vergroot je effectiviteit als adviseur door onderstroom zichtbaar te maken.
 • Leer je organisatie, afdeling, project of team met verhalen te verbinden.
 • Leg de basis voor een corporate story die wel geloofwaardig is.
 • Leer verhalen in te zetten in toespraken en teksten.
 • Leer verhalen in te zetten om een dialoog in je organisatie betekenisvol te kunnen voeren.
 • Word verbinder

De training geeft antwoord op de vraag ‘Verhalen, luisteren… en dan?’

Deze training is o.a. voor:
 • communicatieprofessionals die verhalen willen inzetten in interne en externe communicatie; die hun leiders en managers inzicht willen geven in wat er werkelijk speelt in de organisatie en bij stakeholders daarbuiten; die hun organisaties willen helpen om een echte dialoog op gang te krijgen en te houden; die anderen willen faciliteren met toespraken, artikelen en blogs die mensen weten te reaken;
 • adviseurs die willen begrijpen waarom veranderingen vastlopen of niet van de grond komen;
 • tekstschrijvers en (bedrijfs)journalisten die willen leren werken met echte verhalen van echte mensen.
 • HR-adviseurs en (verander)managers die verbindend willen veranderen, zonder onnodige weerstand;
 • coaches die narratief (met verhalen) willen kunnen werken;
 • (speech)schrijvers die toespraken willen schrijven die luisteraars op het puntje van hun stoel zetten.

Veelgestelde vragen

Hoe groot is de trainingsgroep?

Onze trainingen zijn altijd erg interactief: het gaat erom dat jij de verbindende kracht van verhalen leert in te zetten in jouw praktijk. Daarom zijn de trainingsgroepen klein: maximaal 8 deelnemers.

Is de training ook voor zelfstandig ondernemers?

Ja! Er zijn al veel zelfstandig ondernemers die deze training met plezier hebben gevolgd. Zij leerden met verhalen te werken om storytelling vervolgens met zelfvertrouwen in te zetten bij hun opdrachtgevers. En soms volgen ze de training om hun eigen ondernemersverhaal te ontwikkelen.Wat alle deelnemers steeds zeggen te waarderen, is dat ze nu andere gesprekken kunnen voeren en anders luisteren.

Ik hoor steeds vaker andere woorden: storylistening, storysharing, storydoing... Wat leer ik precies in deze training?

Storytelling is inderdaad een verwarrend woord. Het suggereert dat het vooral om verhalen vertellen gaat. Het is inmiddels ook een verzamelterm geworden voor veel verschillende toepassingen: storylistening, storysharing, storydoing, etc.

Bij TheStoryConnection verstaan we onder storytelling: werken met de verbindende kracht van verhalen – in de volle breedte.

Onze overtuiging is dat niemand een goede business storyteller kan zijn zonder goed te kunnen luisteren. Dus ligt storylistening voor ons aan de basis van werken met verhalen.

Luisteren naar de verhalen in je organisatie is misschien wel de belangrijkste storytellingvaardigheid die je kunt ontwikkelen. Verhalen die nu eenmaal worden verteld, laten je zien hoe medewerkers, klanten en anderen je organisatie echt zien en ervaren. Ze geven inzicht in de onderstroom. Als je deze verhalen gericht kunt verzamelen, vastleggen in een verhalenweb en analyseren, geeft je dat waardevolle inzicht in de onderstroom: wat speelt hier echt? Wie zijn we echt? Hoe ervaren anderen ons?

Deze verhalen kun je vervolgens inzetten in communicatie-uitingen. Maar het inzicht dat verhalen je geven, is erg waardevol voor je leiding en management. Omdat zij zelf niet of nauwelijks toegang hebben tot deze onderstroom. Het is onze ervaring dat wie verhalen gericht kan verzamelen, vastleggen, analyseren en er interventies op kan baseren, zijn positie als adviseur enorm verstevigt. Noem het storytelling, noem het storylistening, noem het storydoing. Voor ons is het werken met de verbindende kracht van verhalen. En in deze training leg je daarvoor een heel stevige basis!

Is deze training gecertificeerd?

Voor deze training kun je een deelnamecertificaat krijgen. Maar alleen onze opleidingen tot StoryPractitioner/Change of StoryPractitioner/Communicatie zijn echt gecertificeerd. Hier vind je meer informatie over deze opleidingen.

Voor wie de training Zelf(standig) aan de slag met storytelling heeft gevolgd, is de training Storytelling als Krachtige Interventie een waardevolle aanvulling. Daarin ga je aan de slag met één storytelling-interventie in jouw praktijk en je wordt daarbij deskundig begeleid. Daardoor verdiep je je deskundigheid als storypractitioner stevig. Wie Zelf(standig) aan de slag met storytelling én Storytelling als Krachtig Interventie heeft gevolgd, ontvangt het certificaat BasicPractitioner. Kijk hier voor meer informatie over de training Storytelling als Krachtige Interventie.  

Praktische informatie

Data voorjaar 2024: 12 maart en 2 april 2024 (hele dagen) + een online terugkom-moment ongeveer 6 weken na de laatste trainingsdag.

Locatie: Zeist

Trainer: Annet Scheringa

Duur: 2 dagen, 1 x telefonische groepscoaching

Accent: Anders leren luisteren in en rond je organisatie; verhalen ophalen en verzamelen.

Kosten: € 1.360 (excl. BTW, inclusief een exemplaar van Storylistening – organiseer de onderstroom en krijg medewerkers mee  

Meld je aan voor deze training

Op 2 juni 2023 in België

Op 2 juni 2023 is er een speciale en iets verkorte (live) editie van de training The Art of Storylistening in Mechelen, België, met een online terugkomochtend op 23 juni. Informatie over deze speciale editie en het aanmeldingsformulier krijg je via een klik op de button.

Download hier de informatie en het aanmeldingsformulier voor 2 juni 2023

Ontvang het boek Storylistening gratis bij deze training!