Samen met TheStoryConnection kom je tot een speech of toespraak die de verbinding legt met je luisteraars. Die raakt, overtuigt, beklijft en wordt doorverteld. Wij helpen je dat verhaal naar boven te halen en scherp te krijgen. Zo ontwikkelen we samen een speech die staat als een huis.

Daarvoor zetten we verhaallijnen en microstories in. En we maken gebruik van een eeuwenoude vertelprincipe: de balans tussen ethos, pathos en logos:  

  • Pathos. In een goede toespraak laat de spreker iets van zichzelf zien, waarmee hij het hart van de luisteraar raakt. Dat vraagt lef. Maar de waardering is altijd groot. Een persoonlijk verhaal (microstory) maakt je als spreker geloofwaardig, overtuigend en authentiek.
  • Ethos. Een goede toespraak heeft de luisteraar iets te bieden: een nieuw standpunt, inzicht of perspectief. Van een verteller die geloofwaardig is voor de luisteraar.
  • Logos. Een goede toespraak is als een goed verhaal: hij heeft een heldere opbouw of verhaallijn, met een aantal onmisbare elementen die de luisteraar bij de hand nemen – van begin tot eind.

En natuurlijk zorgen we ervoor dat je toespraak naadloos aansluit op de vertelcontext. Het juiste verhaal op het juiste moment: dát raakt het hart van de luisteraar.

Er zijn veel mooie voorbeelden van leiders die hun persoonlijke verhalen tot onderdeel van hun toespraken durven te maken. Om zo een boodschap kracht bij te zetten. Bekijk het voorbeeld van (oud) generaal van Uhm eens, tijdens zijn 4 mei toespraak op de Dam (2013). 

Zo’n toespraak die raakt, bijblijft en verbindt, ontwikkelen we in 4 stappen:

Stap 1: Een persoonlijk gesprek

In een persoonlijke ontmoeting met Annet (TheStoryConnection) bespreken jullie welke boodschap je wilt overbrengen, wie je luisteraars zijn, wat je doel is, in welke setting je spreekt, etc. Vervolgens verkennen jullie het onderwerp verder en gaan jullie samen op zoek naar passende microstories. Om jouw manier van spreken vast te leggen, neemt ze dit gesprek op. Zo wordt de toespraak uiteindelijk helemaal jouw toespraak: jou boodschap, jouw persoonlijke verhaal, jouw woorden, jouw manier van spreken.

Stap 2: De concept toespraak

Annet schrijft de concept-toespraak uit. Die bespreken jullie samen: Klopt het verhaal? Welke aanpassing of verdieping is eventueel nog nodig? Daarna schrijft ze de ‘definitieve’ tekst uit. Al zal de tekst-zoals-die-wordt-uitgesproken altijd nét iets anders klinken dan de tekst-zoals-die-op-paier-staat…

Stap 3: Oefenen, oefenen, oefenen

Als je dat wilt, kun je de toespraak samen met Annet oefenen. Zij zet daarvoor haar jarenlange ervaring als trainer/coach en spreker in. Ze begeleidt je en geeft feedback en tips. Zodat je je verhaal straks overtuigend en vol vertrouwen kunt vertellen.

Het resultaat?

Het resultaat van deze inspanningen is een verhaal waar je luisteraars naar willen luisteren. Een verhaal dat aankomt en overtuigt. En waar mensen het echt nog een tijd over hebben! Je zult verrast zijn hoe juist jouw eigen, persoonlijke touch mensen bijblijft.

Begeleiding bij een toespraak-met-impact - ook in het Engels

We helpen je graag.
annet@thestoryconnection.nl
06 43 42 36 04

Bekijk onze infographic

Bekijk hier onze infographic: zo ontwikkelen we samen een toespraak die staat als een huis.

Gewoon drie verhalen....

Lees het artikel over de impact van persoonlijke verhalen in een toespraak. Annet Scheringa schreef het voor Tekstblad, vakblad voor tekstschrijvers.

Ervaringen van onze klanten