Word de verbinder bij uitstek in je organisatie en draag zo bij aan organisatie-ambities en het succes van je organisatie

Van leidinggevenden wordt vandaag verwacht dat zij integraal verantwoordelijk zijn. En dus ook voor de communicatie in hun organisatie, afdeling of team. Maar daar hebben ze wel steun bij nodig! Want communicatie is een vak. Dat jij in je vingers hebt. Er wordt van je verwacht dat je weet wat er in de organisatie speelt. Dat je een alternatief hebt voor de cascade die zelden goed werkt. Dat je een dialoog op gang kunt brengen en houden over dingen die ertoe doen. Zoals visie, strategie en kernwaarden. En dat je naast middelenmaker en adviseur ook coach of facilitator kunt zijn.

Hoe breng je jezelf in positie en versterk je die? Zodat je deze verwachtingen méér dan waarmaakt? Hoe krijg je een echte, strategische dialoog op gang? Hoe help je anderen om anders te luisteren (storylistening)? En hoe help je om gesprekken op een andere manier te voeren (storysharing)? Hoe ontwikkel je je verder tot die facilitator en échte sparring partner die leiders en managers  zo broodnodig hebben?

De business storytellingmethode geeft je hiervoor alle concrete handvatten. In de opleiding draait het zowel om werken met verhalen & storytelling, maar ook om beter grip krijgen op organisatieprocessen én om jouw persoonlijke ontwikkeling als professional.

Wat leer je?

De methodiek die centraal staat in deze opleiding, is die van storylistening, storytelling en storysharing. Wanneer je deze helemaal in je vingers hebt, kun je:

 • verhalen gericht en systematisch in en rond je organisatie prikkelen en verzamelen. Zodat je altijd over waardevolle content beschikt. En zodat je weet wat er speelt en je daar adviezen en interventies op kunt baseren. Zo geef je de leiding toegang tot een extra informatiekanaal, de onderstroom. Daardoor kunnen zij betere managementbeslissingen nemen en word jij een adviseur waar niemand omheen wil;
 • leiders en managers helpen om ‘op verhaal te komen’, zodat zij hun medewerkers kunnen inspireren, motiveren en in beweging kunnen krijgen;
 • zelf aansprekende en betekenisvolle verhalen vertellen en doelgericht inzetten;
 • verschillende storytellinginterventies inzetten, zoals het vormen van een gezamenlijk verhaal met afdelingen die zijn samengevoegd, het betekenisgeven aan kernwaarden, of het ontwikkelen van een corporate story, etc.;
 • vraagstukken binnen je organisatie narratief analyseren,waardoor je processen beter leert begrijpen en steviger kunt bijdragen aan oplossing van vraagstukken;
 • een echte dialoog op gang krijgen en houden;
 • het gesprek faciliteren over betekenis- en zingeving;
 • verhalen doelgericht inzetten, zodat ze hun magische, verbindende werk kunnen doen.

Waardevolle wisselwerking theorie en praktijk

In de opleiding draait alles om de verbinding en wisselwerking tussen theorie en praktijk. Je maakt kennis met storytellingtheorie en je krijgt inzicht in de werking van storytelling, storylistening en storysharing. We reflecteren op de rol van Communicatie in jouw organisatie of de organisaties waar je bij betrokken bent. En je ervaart hoe je daar zelf ook richting aan kunt geven. Maar dankzij de praktijkopdrachten doe je vooral praktische vaardigheden op en ervaar je direct wat verhalen teweegbrengen. Daardoor winnen zowel jouw organisatie als jijzelf bij deze opleiding.

De opleiding is dus een diepgaande investering in jezelf en in je organisatie: je wordt onmisbare gesprekspartner van leiders en managers..

Voor wie is deze opleiding?
 • De opleiding is vooral voor seniorcommunicatieprofessionals die toe zijn aan een volgende stap in hun loopbaan. Die eerder hun al koers hebben verlegd van uitvoeren naar adviseren en die verder willen groeien in hun adviesrol en/of door willen groeien naar de rol van sparring partner voor de leiding en facilitator. Die op strategisch niveau willen meedenken en communicatie als kritische succesfactor in verschillende processen willen kunnen vormgeven.
 • Deelnemers hebben een flink aantal jaren werkervaring, waardoor ze begrijpen hoe organisaties en processen werken. En waardoor deelnemers ook elkaar verder kunnen helpen en inspireren in hun leerproces.
 • Je hoeft nog geen ervaring te hebben met storytelling. Maar enkele jaren ervaring op je vakgebied, interesse voor communicatie en nieuwsgierigheid naar hoe jij steviger kunt bijdragen aan verbinding in organisaties, zijn een ‘must’.
 • Heb je geen achtergrond in Communicatie? Dat hoeft geen belemmering te zijn. In een gratis strategiegesprek verkennen we of de opleiding jou op het lijf geschreven is.

Neem gerust contact met ons op om te bespreken of deze opleiding bij jou past! annet@thestoryconnection.nl.

Veelgestelde vragen

Hoe groot is de opleidingsgroep?

Met deze opleiding helpen we professionals echt een flinke stap te zetten. Zij werken tijdens de opleiding aan een aantal opdrachten in hun eigen praktijk. Dat vraagt van ons de nodige begeleiding. Maar we willen ook dat mensen van elkaar en met elkaar leren. Daarom is een groep van maximaal 8 deelnemers ideaal.

Is de opleiding ook voor zelfstandig ondernemers?

Ja! Er zijn al veel zelfstandig ondernemers die deze opleiding hebben gevolgd. Zij leerden met verhalen te werken om storytelling vervolgens vakkundig en vol zelfvertrouwen in te zetten bij hun opdrachtgevers. Belangrijk is wel, wanneer je deze opleiding als zelfstandig ondernemer volgt, dat je de praktijkopdrachten kunt uitvoeren. Bij een van je opdrachtgevers of misschien wel binnen je eigen onderneming.

In enkele gevallen is het mogelijk de praktijkopdrachten in een stagevorm bij TheStoryConnection uit te voeren. Neem hierover van tevoren even contact met ons op!

Hoeveel tijdsinvestering vraagt de opleiding?

Om te beginnen is er iedere maand (behalve in januari 2018) een hele trainingsdag.

Tussen de trainingsdagen door, werk je aan in totaal 4 module-opdrachten. Voor een indruk van de praktijkopdrachten: download de opleidingsbrochure.

De ene praktijkopdracht vraagt meer tijd en inzet van je dan de andere. We stimuleren je zoveel mogelijk om de opdrachten binnen je ‘gewone’ werk uit te voeren. Dat scheelt.

Verder wordt van je verwacht dat je de literatuur (als theoretische achtergrond) bij de verschillende modules leest én dat je na iedere module een kort verslag schrijft. Waarin je niet alleen beschrijft hoe je een praktijkopdracht hebt uitgevoerd, maar ook wat je daarvan hebt geleerd.Om het je gemakkelijk te maken, kun je hiervoor gebruik maken van een format.

Gemiddeld kost de opleiding deelnemers 4 – 6 uur per week. Maar sommigen gaan daar met plezier overheen, omdat ze in hun enthousiasme extra opdrachten doen of literatuur lezen….

Heeft deze opleiding voor deelnemers echt het verschil gemaakt?

Ja, de opleiding heeft voor een groot aantal deelnemers echt een groot verschil gemaakt. Een paar voorbeelden:

 • Van twee deelnemers werd, dankzij de opleiding en de praktijkopdrachten, hun tijdelijke contract omgezet in een vast contract.
 • Verschillende deelnemers kregen, dankzij de opleiding en de praktijkopdrachten, opeens gemakkelijk en met regelmaat toegang tot de leiding van hun organisatie. Ze hadden zichzelf stevig in positie gezet.
 • Voor een projectleider die de opleiding volgde, betekende de opleiding (in zijn eigen woorden): het verschil tussen een mislukt project en een geslaagd project.
 • In de evaluaties benadrukken deelnemers dat zij met veel meer zelfvertrouwen in hun werk staan, zelfs al hebben ze al meer dan 10 jaar ervaring op hun vakgebied!

Het zijn mooie resultaten, waarvoor de opleiding hen veel handvatten heeft gegeven. Maar waar zij zelf ook met veel enthousiasme aan hebben gewerkt!

Download hier de opleidingsbrochure

Praktische informatie

Duur van de opleiding: 7 maanden

De opleidingsdata voor het voorjaar 2019 zijn: 21 maart, 18 april, 23 mei, 27 juni, 11 juli, 12 september (hele dagen) en 3 oktober (halve dag, middag)

Data najaar 2019: 8 en 29 oktober, 26 november, 19 december, 30 januari (2019), 27 februari (hele dagen), 24 maart (halve dag, middag)

Maximum aantal deelnemers: 8
Locatie: Zeist
Kosten 2017: € 4.290 (excl. BTW)
Trainer: Annet Scheringa
De opleiding bestaat uit: 

 • 5 inhoudelijke modules
 • 6,5 trainingsdag (in Zeist)
 • 3 x individuele coaching
 • mastermind begeleiding
 • 4 praktijkopdrachten

TheStoryConnection kan eventueel de mogelijkheid bieden om de praktijkopdrachten in stagevorm uit te voeren.

Heb je interesse in deze opleiding?

Neem contact met ons op voor een gratis strategiegesprek van ongeveer een half uur waarin we samen verkennen of deze opleiding precies bij jou past. Mail naar annet@thestoryconnection.nl. We maken graag tijd voor je!

Verzend

Zij gingen je onder andere voor:

afstuderen 2