viktor-forgacs-FcDqdJUM6B4-unsplash

Werken met verhalen in deze coronacrisis? Hebben we niets beters te doen?

Natuurlijk gaat het er nu vooral om zelf gezond te blijven, anderen te helpen gezond te blijven, weer beter te worden of zelfs om levens te redden.

Maar we zijn ook zingevende wezens. Hoe ingewikkelder de wereld, hoe harder mensen op zoek gaan naar de betekenis ervan: naar verbanden tussen wat we om ons heen zien gebeuren, naar wat ons kan helpen of wat deze tijd ons te leren heeft en hoe we ons staande kunnen houden. Dat doen we verhalend – zo werkt ons brein nu eenmaal. Dit is dus ook bij uitstek een verhalentijd.

Ook nu is er grote behoefte aan richtinggevende verhalen, aan verhalen die troosten of inspireren en aan verhalen die inzicht geven in wat medewerkers of klanten bezighoudt, beweegt, nodig hebben en waar zij tegenaan lopen. Ook nu we vanaf een afstand werken, doen verhalen ‘in’ organisaties ertoe. Helpen luisteren, verhalen vormen en vertellen is ons vak en daar willen we je graag bij ondersteunen: ook nu, zelfs nu, juist nu:

 • door kennis te delen,
 • met korte live/online trainingen,
 • met leiderschapsondersteuning
 • en met een narratief onderzoek naar de betekenis van deze tijd. Dit onderzoek voer ik uit samen met hoogleraar Narratieve communicatie, José Sanders (Radboud Universiteit) en collega-storyteller Pauline Seebregts. Hieronder lees je hoe jij hieraan kunt bijdragen.

Meer weten?

Op deze pagina lees je er meer over.
Of neem gerust en vrijblijvend contact met ons op: 06 43423604 of annet@thestoryconnection.nl.

Alle goeds in deze tijd!

Kennis delen & gratis advies

Dit is de tijd van delen. We delen graag onze kennis over storytelling & storylistening met je, juist nu.

 • Iedere donderdag in april en de eerste week van mei gaven we gratis en vrijblijvend advies. Heb je deze mogelijkheid gemist maar overweeg je een vraagstuk in jouw organisatie met storytelling/storylistening aan te pakken en heb je daar vragen over? Neem gerust contact met ons op: annet@thestoryconnection.nl. We blijven graag met je meedenken!
 • Iedere twee weken verschijnt er een inhoudelijk artikel over werken met verhalen in organisatieverandering, -ontwikkeling, communicatie en leiderschap bij onze nieuwsbrief. Wil je de nieuwsbrief en de inhoudelijke artikelen ontvangen? Meld je hier aan. 
 • En grasduin gerust in onze blogs & vlogs. Het categorieënoverzicht helpt je te vinden wat je zoekt.

In Storytelling & Storylistening, ook nu, zelfs nu, juist nu beschrijven we waarom werken met verhalen in organisaties in deze ingewikkelde coronatijd waardevol en noodzakelijk is.

Download het artikel hier

Live/online-training Bring it to life!

Leer verhalende content te schrijven die ráákt.

juni/juli 2020

Voor de een is dit een tijd waarin er geen enkele minuut overblijft voor persoonlijke of professionele ontwikkeling. Voor de ander is die tijd er juist wel. Voor wie wil en kan hebben we een speciale life/online training Verhalende content schijven ontwikkeld. De training geeft je inzicht in:

 • wat verhalen precies zijn en wat ze teweeg brengen;
 • hoe je verhalen over welk thema dan ook, gemakkelijk in anderen naar boven haalt ;
 • hoe je verzamelde verhalen doorvertaalt naar content die ráákt: online én offline;
 • leer je na te denken over de plek van verhalen in je contentstrategie;
 • leer je aansprekend, verhalend en strategisch te schrijven;
 • leer je continu de verbinding te zoeken tussen verhalende content en het grotere verhaal van je organisatie.

Deze live/online training bestaat uit:

 • 4 online (groeps)bijeenkomsten, van elk 3,5 uur;
 • 2 individuele gesprekken om je verder te helpen;
 • 2 videoinstructies, inclusief enkele oefeningen;
 • opdrachten die je helpen het geleerde direct in jouw praktijk te brengen.

De live/online training wordt gegeven in juni/juli voor maximaal 6 deelnemers.
Nieuwsgierig? Meteen aanmelden? Kijk hier voor alle informatie die je nodig hebt.

Narratief onderzoek: De betekenis van deze tijd

Sinds de premier op 15 maart maatregelen uitriep om de verspreiding van Corona tegen te gaan, leven we in een andere wereld. De tijd die we nu doormaken, wordt in de antropologie een liminale tijd genoemd: een tussentijd; de tijd vóór en (hopelijk ooit weer) ná corona. Zo’n liminale tijd gaat gepaard met ambiguïteit, heroriëntatie en chaos. Het is een periode van ‘niet de oude manier of de nieuwe manier, maar geen van beide en allebei’ (Danielle Braun).

Verhalen zijn een belangrijk instrument dat wij mensen inzetten om betekenis te geven aan wat er om ons heen gebeurt. Deze tussentijd is dus ook bij uitstek een tijd waarin wij met verhalen orde op zaken proberen te stellen en er nog enige chocola van te maken.

Samen met mijn storytelling-collega Pauline Seebregts en hoogleraar Narratieve communicatie José Sanders ben ik aan de slag om verhalen van deze tijd op te tekenen en te analyseren. Om inzicht te krijgen in wat deze tijd met ons doet en hoe we er al dan niet perspectief aan ontlenen. Uiteindelijk willen we dit inzicht delen in een publicatie. 

Oproep

Ik kom heel graag in contact met je om jouw verhaal van deze tijd te horen. Denk niet: ‘ik heb geen verhaal’. Iedereen ontwikkelt verhalen – zeker in deze tijd. Je verhaal hoeft niet mooi, bijzonder of afgerond te zijn. Je hoeft het zelf ook niet te schrijven. Ik stel je gewoon 2 of 3 vragen en je zult zien dat het als vanzelf naar boven komt. 

Wil je ons helpen in onze zoektocht naar wat deze tijd voor ons betekent? Neem dan contact met me op, dan maak ik heel graag een afspraak met je. De afspraak kan prima telefonisch of online en duurt zelden langer dan een uur. Natuurlijk krijg je je eigen verhaal ook ter inzage en wordt je verhaal geanonimiseerd en alleen voor dit doel gebruikt. Ik hoor heel graag van je. Mail of bel naar: annet@thestoryconnection.nl of 06 43423604.
Ook als je eerst meer wilt weten. 

Leiderschap in deze tijd

Voor veel leidinggevenden is dit aansturen op afstand ook nieuw en dat kan behoorlijk ‘alleen’ aanvoelen. Hoe krijg je zicht op wat mensen nodig hebben? Of zij het thuis redden om hun werk gedaan te krijgen terwijl er ook de zorg is voor jonge kinderen of oude ouders? Anders luisteren helpt.
We kunnen je helpen om andere vragen te stellen, die tot andere antwoorden leiden: in de vorm van rijke verhalen vol concrete gebeurtenissen en persoonlijke beleving.

Maar mensen hebben nu ook meer dan ooit richting, koers, nabijheid en inspiratie nodig: Waar hecht de organisatie op dit moment vooral aan? Welke prioriteiten worden gemaakt? Worden mensen gezien en gehoord? Hoe raakt dit jouzelf als leidinggevende?
We kunnen je ook helpen bij het ontwikkelen en (online) vertellen van zulke richtinggevende en inspirerende verhalen.

Neem vrijblijvend contact met ons op: 06 43423604 of annet@thestoryconnection.nl

Ervaringen van onze deelnemers