• Geef invulling aan communicatie als kritische succesfactor in verandering
 • wordt onmisbare veranderpartner

 

Oor hebben voor de onderstroom en luisteren naar de verhalen die er in en om een organisatie worden verteld; een aansprekend en richtinggevend visieverhaal ontwikkelen, vertellen en waarmaken – het plaatst communicatie in het hart van verandering.

Verbindende communicatie is een kritische succesfactor in verandering. Voor communicatieprofessionals, HR-professionals en veranderaars is het de uitdaging om daar continu vorm en inhoud aan te geven. En te zorgen voor inzicht over en weer.

De opleiding StoryPractitioner/Change© (Verbindend Veranderen) geeft je daar alle nodige handvatten voor. Zodat je in ieder geval twee grote veranderbelemmeringen kunt helpen voorkomen:

 • De leiding weet onvoldoende wat er dieper in de organisatie speelt.
 • Medewerkers vinden de leiding onduidelijk over de richting die het op moet.

Wat leer je?

De methode die centraal staat, is die van storylistening, storytelling en storysharing. Wanneer je deze helemaal in je vingers hebt, kun je in veranderprocessen:

 • de onderstroom systematisch en methodisch zichtbaar maken en zo emoties een functionele plek geven in veranderingen;
 • inzicht krijgen en geven in wat er in alle lagen van de organisatie speelt en daar effectieve adviezen en interventies op baseren;
 • de leiding helpen bij het ontwikkelen en vertellen van een aansprekend, richtinggevend en persoonlijk En dit verhaal helpen uitdragen en waarmaken;
 • tijdens het hele proces sleutelfiguren voor de verandering met elkaar verbinden, zodat er geen ruis ontstaat en er een gemeenschappelijke verandertaal ontstaat;
 • communiceren binnen een verandering in plaats van over een verandering, met als ijkpunt de verandervisie, de stip op de horizon;
 • ingewikkelde vraagstukken aanpakken, zoals gezamenlijkheid ontwikkelen binnen afdelingen of eenheden die zijn samengevoegd;
 • het veranderprocesmonitoren vanuit de onderstroom en zo een extra en onmisbaar informatiekanaal toevoegen aan de bestaande managementinformatie-kanalen.

Waardevolle wisselwerking theorie en praktijk

In de opleiding draait alles om de verbinding en wisselwerking tussen theorie en praktijk. Je maakt kennis met verandertheorie, je krijgt inzicht in veranderprocessen en in het storytellingmodel voor verandercommunicatie. Maar dankzij de praktijkopdrachten doe je vooral vaardigheden op, die je direct laten ervaren wat verhalen teweegbrengen. Daardoor winnen zowel jouw organisatie als jijzelf bij deze opleiding.

De meerwaarde van de opleiding is bovendien dat je je een methode eigen maakt die je in allerlei verschillende veranderingstrajecten kunt inzetten. Of het nu gaat om een andere aanpak op een afdeling of om een grootscheepse inkrimping. Ook dat maakt de opleiding tot een diepgaande investering in jezelf en in je organisatie: je wordt onmisbare veranderpartner.

 

Voor wie is deze opleiding?
 • senior communicatieprofessionals,
 • veranderaars en
 • (project)managers

die echt werk willen maken van communicatie als kritische succesfactor in verandering en hun positie willen versterken.

Je hoeft nog geen ervaring te hebben met storytelling. Maar enkele jaren ervaring op je vakgebied, interesse voor veranderprocessen en nieuwsgierigheid naar hoe jij steviger kunt bijdragen aan succesvolle verandering zijn een ‘must’.

Neem gerust contact met ons op om te bespreken of deze opleiding bij jou past! annet@thestoryconnection.nl.

Veelgestelde vragen

Hoe groot is de opleidingsgroep?

Met deze opleiding helpen we professionals echt een flinke stap te zetten. Zij werken tijdens de opleiding aan een aantal opdrachten in hun eigen praktijk. Dat vraagt van ons de nodige begeleiding. Maar we willen ook dat mensen van elkaar en met elkaar leren. Daarom is een groep van maximaal 8 deelnemers ideaal.

Is de opleiding ook voor zelfstandig ondernemers?

Ja! Er zijn al veel zelfstandig ondernemers die deze opleiding hebben gevolgd. Zij leerden met verhalen te werken om storytelling vervolgens vakkundig en vol zelfvertrouwen in te zetten bij hun opdrachtgevers. Belangrijk is wel, wanneer je deze opleiding als zelfstandig ondernemer volgt, dat je de praktijkopdrachten kunt uitvoeren. Bij een van je opdrachtgevers of misschien wel binnen je eigen onderneming.

In enkele gevallen is het mogelijk de praktijkopdrachten in een stagevorm bij TheStoryConnection uit te voeren. Neem hierover van tevoren even contact met ons op!

Hoeveel tijdsinvestering vraagt de opleiding?

Om te beginnen is er iedere maand (behalve in januari 2018) een hele trainingsdag.

Tussen de trainingsdagen door, werk je aan in totaal 4 module-opdrachten. Voor een indruk van de praktijkopdrachten: download de opleidingsbrochure.

De ene praktijkopdracht vraagt meer tijd en inzet van je dan de andere. We stimuleren je zoveel mogelijk om de opdrachten binnen je ‘gewone’ werk uit te voeren. Dat scheelt.

Verder wordt van je verwacht dat je de literatuur (als theoretische achtergrond) bij de verschillende modules leest én dat je na iedere module een kort verslag schrijft. Waarin je niet alleen beschrijft hoe je een praktijkopdracht hebt uitgevoerd, maar ook wat je daarvan hebt geleerd.Om het je gemakkelijk te maken, kun je hiervoor gebruik maken van een format.

Gemiddeld kost de opleiding deelnemers 4 – 6 uur per week. Maar sommigen gaan daar met plezier overheen, omdat ze in hun enthousiasme extra opdrachten doen of literatuur lezen….

Heeft deze opleiding voor deelnemers echt het verschil gemaakt?

Ja, de opleiding heeft voor een groot aantal deelnemers echt een groot verschil gemaakt. Een paar voorbeelden:

 • Van twee deelnemers werd, dankzij de opleiding en de praktijkopdrachten, hun tijdelijke contract omgezet in een vast contract.
 • Verschillende deelnemers kregen, dankzij de opleiding en de praktijkopdrachten, opeens gemakkelijk en met regelmaat toegang tot de leiding van hun organisatie. Ze hadden zichzelf stevig in positie gezet.
 • Voor een projectleider die de opleiding volgde, betekende de opleiding (in zijn eigen woorden): het verschil tussen een mislukt project en een geslaagd project.
 • In de evaluaties benadrukken deelnemers dat zij met veel meer zelfvertrouwen in hun werk staan, zelfs al hebben ze al meer dan 10 jaar ervaring op hun vakgebied!

Het zijn mooie resultaten, waarvoor de opleiding hen veel handvatten heeft gegeven. Maar waar zij zelf ook met veel enthousiasme aan hebben gewerkt!

Praktische informatie

Duur van de opleiding: 7 maanden

Data voorjaar 2019: 21 maart, 18 april, 9 mei, 20 juni, 4 juli, 5 september (hele dagen) en 3 oktober (afronding, ochtend)

Data najaar 2019: 8 en 29 oktober, 28 november, 17 december, 28 januari (2020), 25 februari (hele dagen), 24 maart (halve dag, ochtend)

Maximum aantal deelnemers: 8
Locatie: Zeist
Kosten 2017: € 4.290 (excl. BTW)
Trainer: Annet Scheringa
De opleiding bestaat uit: 

 • 5 inhoudelijke modules
 • 6,5 trainingsdag (in Zeist)
 • 3 x individuele coaching
 • mastermind begeleiding
 • 4 praktijkopdrachten

TheStoryConnection kan eventueel de mogelijkheid bieden om de praktijkopdrachten in stagevorm uit te voeren.

Heb je interesse in deze opleiding?

Neem contact met ons op voor een gratis strategiegesprek van ongeveer een half uur waarin we samen verkennen of deze opleiding precies bij jou past. Mail naar annet@thestoryconnection.nl. We maken graag tijd voor je!

Verzend

Zij gingen je onder andere voor...

20170406_171740 25 bij 11 ratio