Gratis downloaden

E-BOOK Corporate storytelling: een inspirerend verhaal voor je organisatie, team of project
inclusief maandelijkse nieuwsbrief

download

Sub Navigation

Ons verhaal - over TheStoryConnection

 

Wat maakt ons bijzonder?  
Truly connecting people in organizations!


Ons verhaal

Zo'n elf jaar geleden zei iemand tegen me: 'Wat ik zo leuk vind aan jou, Annet, is dat je in je werk zoveel persoonlijke verhalen vertelt.' Ik was me dat niet bewust. Maar toen ik erop ging letten, klopte het. En toen ik bewuster verhalen ging vertellen in trainingen of begeleidingstrajecten, merkte ik:

 • dat mensen veel sneller begrepen wat ik in een training te vertellen had, als ik het als verhaal vertelde. Verhalen bleken concreet te maken wat abstract was;
 • dat mensen veel gemakkelijker in beweging kwamen als ik met een verhaal vertelde wat mijn bedoeling was en hoe ik ergens zelf 'in' stond. Persoonlijke verhalen bleken beleving en emoties in beeld te  brengen, die mensen raken;
 • dat ik heel snel een 'klik' kreeg met mensen in trainingen en begeleidingstrajecten. Persoonlijke verhalen bleken te verbinden.

Omdat ik zag wat storytelling voor mij deed terwijl ik er nog niet eens zoveel van af wist, wilde ik er veel meer over weten. Ik wilde begrijpen waarom storytelling werkt. Ik heb me stevig in het onderwerp vastgebeten. Want ik ga niet zomaar over één nacht ijs en voel er weinig voor om met mijn klanten en opdrachtgevers aan de slag te gaan met een methodiek die ik zelf niet heel goed beheers. Dat druist in tegen mijn waarden: deskundigheid en betrouwbaarheid. 

Door stevig in de literatuur te duiken, naar symposia te gaan, met deskundigen in het buitenland te sparren en mijn praktijkervaringen continu te toetsen aan de theorie en door zelf een visie op storytelling in organisaties te ontwikkelen en een methodiek te ontwikkelen, durf ik mezelf expert organizational storytelling te noemen. Twee boeken getuigen daarvan en laten zien hoe organisaties baat hebben bij de verbindende kracht van verhalen: Storypower (2013) en Storytelling Handboek (2008, coauteur). 

Dat betekent niet dat ik ben uitgeleerd. Ik blijf nieuw onderzoek en nieuwe literatuur goed volgen en ik blijf mijn ervaringen en inzichten delen. Bijvoorbeeld tijdens het allereerste Business Storytelling Congres dat ik in oktober 2015 organiseerde. En met de oprichting van het Storytelling Gilde, een netwerk van business storytelling-professionals in Nederland. En met het aanbieden van een intensieve opleiding tot StoryPractitioner/Chief Storytelling Officer. Zodat business storytelling in Nederland deskundig en met waardevolle resultaten kan worden ingezet! 

Worsteling

Storytelling is op dit moment 'hot'. Het is mooi dat zoveel organisaties de kracht van verhalen hebben ontdekt. Maar de keerzijde van het verhaal is dat veel professionals en organisaties ermee aan de slag gaan, zonder achterliggende literatuur te kennen, zonder de methodiek goed in de vingers te hebben en zonder zich bewust te zijn van de voorwaarden waaronder storytelling werkt. Elf jaar geleden vond ik dat al op het randje. Nu er zoveel meer informatie, kennis en ervaringen beschikbaar zijn, is dat niet meer te verdedigen. Vandaar het congres, het Gilde en de opleidingen. 

Missie

Noem het een missie, maar ik wil ervoor zorgen dat de kracht van verhalen zorgvuldig wordt ingezet in leiderschap, communicatie, verandering en presentaties. Zo wil ik eraan bijdragen dat organisaties prettige plekken zijn; waar mensen met elkaar verbonden zijn en het gevoel hebben dat wat zij doen, betekenisvol is. Ook wanneer er grote of kleine veranderingen plaatsvinden. 

Truly connecting people in organizations. Daar staat TheStoryConnection voor!

Daarom

 • helpen we leiders en (verander)managers om een stevig, richtinggevend en persoonlijk visieverhaal neer te zetten. Dat mensen inspireert en in beweging zet;
 • helpen we (verander)managers en communicatieprofessionals om inzicht te krijgen in wat de organisatie echt nodig heeft. Zodat ze sneller en met veel minder weerstand kunnen veranderen;  
 • helpen we communicatieprofessionals om te adviseren met impact;
 • help enwe organisaties om een geloofwaardig en herkenbaar verhaal (core story) neer te zetten;
 • trainen we iedereen die organizational storytelling stevig in de vingers wil krijgen;

Hoe doen we dat en voor wie doen we dat zoal? Bekijk het hier.

Wil je zelf aan de slag met storytelling? Kijk eens naar de trainingen die we geven. 

 

Daarom

was ik initiatiefnemer van Het STorytelling Gilde, een verband van professionele StoryPractitioners die samen het ambacht storytelling verder willen tillen. En er samen verantwoordelijkheid voor willen nemen dat storytelling vakkundig en effectief wordt ingezet in Nederlandse organisaties. Meer weteen? Klik op ons logo:   

Hier kun je me in actie te zien

Annet Scheringa, de drijvende kracht achter TheStoryConnection

Mijn kernwaarden:

 • deskundigheid 
  ik versta mijn vak, houd het goed bij en geef er mede richting aan. 
 • betrouwbaarheid
  ik kom afspraken na.
 • enthousiasme 
  ik heb plezier in mijn werk.

 

     

Annet is auteur van Storypower - verhalen die je organisatie veranderen (Adformatie 2013) en coauteur van Storytelling Handboek (Boom, 2008). Bekijk of bestel de boeken hier.

 

© TheStoryConnection / Scheringa Tekst & Training