Gratis downloaden

E-BOOK Corporate storytelling: een inspirerend verhaal voor je organisatie, team of project
inclusief maandelijkse nieuwsbrief

download

Sub Navigation

Springboard of waaromverhaal


Voorbeeldverhaal 

 

Killing                                

Een trainer vertelt:

Op een gegeven moment werd er in onze organisatie een nieuw softwarepakket geïntroduceerd. Alle bijna 1000 medewerkers moesten er in heel korte tijd mee leren werken. Ik dacht: hoe krijgen ze dat voor elkaar? Toen ben ik naar de projectgroep gestapt en heb gezegd: hebben jullie daar trainers voor nodig ofzo? Maar ja, ik had geen trainerservaring, dus ik werd in eerste instantie niet ingezet. Toch werd ik na een paar weken gebeld, omdat ze niet voldoende trainers hadden. Ik kreeg een train de trainerstraject van een halve dag en de volgende dag moest ik naar Maastricht om een groep te trainen. Het begon slecht: er was een of andere storing, waardoor we niet over voldoende computers konden beschikken. Dat was dus meteen al improviseren, geen goed begin. Iemand zei: “Hadden ze niet iemand anders kunnen sturen?”  Echt killing. Tijdens de koffiepauze heb ik me teruggetrokken op het toilet en zat ik letterlijk met m’n handen in m’n haar. Ik dacht: “Hoe kom ik in vredesnaam door deze dag heen.” Na de pauze heb ik het over een heel andere boeg gegooid. Ik zei: ‘Ok, doe je instructieboek maar open’ en we zijn daar stap voor stap doorheen gegaan. Heel schools eigenlijk. Aan het eind van de dag waren mensen toch best positief. Zelf liep ik te stuiteren. Dit is het!!! Dit wil ik gaan doen!! Dat gevoel had ik. Ik had echt het idee dat ik mijn roeping had gevonden: andere mensen iets leren. Raar natuurlijk, na zo’n dramatische dag. Maar zo was het wel. Daarna ben ik allerlei trainersopleidingen gaan doen. Hoe meer trainerscursussen ik zelf deed, hoe meer ik dacht: “Hoe hebben ze me ooit zo voor de groep kunnen zetten?!”


Een springboardverhaal helpt de luisteraar in één keer naar een next level of understanding: van 'waarom moet dit' naar 'hoe gaan we dit doen'? 

Met dit verhaal maakt de verteller of degene die het verhaal doorvertelt, in één keer duidelijk dat trainen een vak is. En dat het niet fair is van een organisatie om een medewerker voor een groep te zetten zonder goede (train de trainers-) training. Ik vertel het verhaal af en toe wanneer een organisatie aankondigt om eigen medewerkers als trainers in te zetten in een In House Academy. Om een hart onder de riem te steken: help ze op weg, ondersteun ze goed! 

Wil je zelf verhalen in je organisatie kunnen verzamelen om inzicht te krijgen in wat er speelt? Wil je ondersteuning bij de ontwikkeling van een inspirerend en richtinggevend visieverhaal of een springboardverhaal? 
Kijk hier hoe we je kunnen helpen. 
                                        

Naar het kernwaardeverhaal                          Naar het veranderverhaal

 

 

Wat is een springboardverhaal?

Een springboard- of waaromverhaal is een kort verhaal, dat de luisteraar naar een next level of understanding tilt: die vraagt niet langer waarom iets nodig is, maar hoe het gerealiseerd kan worden. Een heel andere vraag!
De term springboardverhaal is van Stephen Denning, verandermanager bij de Wereldbank. 

Het springboardverhaal is een van de 3 verhalen die iedere verandermanager moet kunnen vertellen. Meer weten? 
Download het gratis artikel over dit onderwerp.

 

© TheStoryConnection / Scheringa Tekst & Training